poniedziałek, 21 marca 2016

Polędwiczka z szynki z serem wędzonym podana z kapustą zasmażaną

Biorąc pod uwagę, że mój mężuś to typowy ssak mięsożerca, często serwuję mu mięsiwo. Staram się urozmaicać przepisy by nigdy nie znudziła mu się moja kuchnia. W końcu zamierzam trzymać go przy sobie do końca życia;). Tym razem postawiłam na pyszne polędwiczki wieprzowe z szynki.
Są dużo tańsze niż polędwiczka, ale z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że równie pyszne, delikatne i łatwe w przyrządzeniu.

SKŁADNIKI:
4 polędwiczki z szynki wieprzowej
szynka surowa wędzona
ser żółty wędzony ( u mnie rolada Ustrzycka)
musztarda sarepska
olej kokosowy (można olej rzepakowy/ słonecznikowy)
sól
pieprz
1kg ziemniaków
1kg kapusty kiszonej
duża łyżka smalcu

POLĘDWICZKI 
Polędwiczki myjemy dokładnie, oczyszczamy z niedoskonałości. Nożem robimy kieszonkę tak by nie przebić się  na drugą stronę. Oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Odkładamy polędwiczki by przeszły smakiem na około 1-2 godziny (oczywiście można dłużej, lub krócej jednak od tego jest uzależniony końcowy smak). Po określonym czasie  faszerujemy polędwiczki serem wędzonym pokrojonym w słupki. Zawijamy w surową szynkę wędzoną i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. By mieć mniej do mycia naczynie można wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Przykrywamy naczynie. Polędwiczki wkładamy do pieca nagrzanego do 200 °C na około 90 minut( u mnie termoobieg z grzałką góra dół). W tym czasie obserwujemy czy mięso się nie przypala. 15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie by szynka się zarumieniła.

KAPUSTA
Kapustę kroimy na mniejsze cząstki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą do około 3/4 wysokości. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy pieprz i dużą łyżkę smalcu, mieszając gotujemy jeszcze kilka minut, tak jakbyśmy chcieli ją przysmażyć.

ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy. Dosalamy do smaku i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.

Polędwiczki wykładamy na talerz wraz z ziemniakami i kapustą. Z sosu, który powstał z pieczenia mięsa można zrobić sos redukując go w garnuszku.


SMACZNEGO!

POLĘDWICZKA


1 komentarz:

"Do sukcesu nie ma windy, trzeba iść schodami"

Twój tekst

Facebook

Wyświetlenia