sobota, 13 lutego 2016

Tort bezowy

Czy istnieje jakaś okazja, do której nie pasowałby tort bezowy?
Rozkosznie słodki, miękki z delikatnie chrupiącą skórką, wypełniony po brzegi delikatnym kremem, z soczystymi owocami... Mmmm na samą myśl bulgocze mi w brzuchu.
Wczoraj były urodziny mojego mężusia... Jednak kilka lat spędzonych razem przydały się na coś. Dokładnie wiem, co mężusie lubią najbardziej. Tak, tak! Nie mylicie się- TORT BEZOWY. A więc w czwartek zabrałam się za pichcenie-  to nic, że była 20:00 a tort bezowy potrzebuje długiego suszenia. Czego się nie robi dla swojego ukochanego, prawda? 
Nie jestem zawodową kucharką, tort nie wyszedł jak z obrazka, ale jego smak.... Zdecydowanie podbija serca, każdego kto go spróbuje...
Nie będę taka i podzielę się z Wami moim sposobem na idealny tort bezowy :).

Składniki na bezę:
8 białek
szczypta soli
3 szklanki cukru
1 łyżka octu winnego
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Składniki na krem:
500g serka mascarpone
350 ml śmietany kremówki
opakowanie cukru waniliowego
solidna łyżka miodu
banany

Do dekoracji:
truskawki
kiwi
starta gorzka czekolada

BEZA
Białka i szczyptę soli ubijamy mikserem, aż zaczną być sztywne. Do masy dodajemy stopniowo po łyżce cukru i miksujemy, aż do jego rozpuszczenia. Gdy dodamy już cały cukier masa powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Dodajemy ocet winny, skrobię ziemniaczaną i miksujemy jeszcze chwilę. Gotową masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (proponuję narysować na jeden duży lub dwa małe okręgi w zależności czy chcemy jednowarstwowy tort, czy przekładany). Wkładamy do rozgrzanego do 160°C piekarnika. Po około 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 110°C. Po 2 godzinach, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim bezę, aby dalej schła. 
KREM
Serek mascarpone miksujemy z cukrem waniliowym, stopniowo dolewamy śmietanę, następnie miód. Miksujemy około 3 minut, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. 
(Masa nie wychodzi zbyt słodka- ale gwarantuję, że w połączeniu z bardzo słodką bezą łączy się idealnie)

Banana kroimy w plasterki- układamy go na wystudzonej bezie, następnie wykładamy na nią 3/4 kremu. Drugą bezę układamy równo na krem delikatnie dociskając. Na wierz nakładamy pozostały krem. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami i kiwi. Oprószamy startą gorzką czekoladą.

SMACZNEGO!




Wybaczcie za jakość tego zdjęcia. Nauka czyni mistrza;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Do sukcesu nie ma windy, trzeba iść schodami"

Twój tekst

Facebook

Wyświetlenia