poniedziałek, 15 lutego 2016

Kurczak curry w mleczku kokosowym, podany z dzikim ryżem.


Walentynki! Dzień znany jako dzień zakochanych za sprawą świętego Walentego. Szkoda, że nikt nie wspomina, że owy Walenty jest nie tylko patronem zakochanych, ale i chorych psychicznie jak i epileptyków. Czy to ma jakiś związek;)?

Mój mężuś uznał, że ten jakże wyjątkowy dzień, koniecznie trzeba uczcić i z tej okazji zrobi pyszną kolację. No ok, pojechał do sklepu po składniki na nią. Ale na tym się jego ROBIENIE kolacji skończyło. Zakasałam więc rękawy i przystąpiłam do tworzenia kurczaka curry w mleczku kokosowym, podanego z dzikim ryżem. Według mnie wyszedł pyszny. Bardzo aromatyczny, rozpływający się w ustach. Dla osób nie lubiących dzikiego ryżu, lub chcących aby talerz był przyjemniejszy dla oka, polecam ryż parboiled.
Spróbujcie sami! :)

Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
ryż dziki
3 łyżki sosu sojowego
1 puszka mleczka kokosowego
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka curry 
1 łyżeczka kurkumy
szczypta szafranu
szczypta suszonej papryczki chili
4 łyżki oleju  (kokosowy/ rzepakowy/słonecznikowy/ z orzeszków ziemnych)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii
kilka listków świeżej pietruszki
sól
świeżo zmielony pieprz

Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i tłuszczyków, kroimy w średniej wielkości kostkę. Do miski wlewamy sos sojowy, do którego wrzucamy kawałki kurczaka. Dodajemy sól, imbir, curry, paprykę chili i świeżo zmielony pieprz. Dobrze mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się. Zostawiamy na około 1-2 godziny by przeszły wszystkie smaki.
Do woka wlewamy 2 łyżki oleju, gdy się rozgrzeje wrzucamy mięso. Smażymy około 6-7 minut.
Gotowe mięso przekładamy do miski. Oczyszczamy wok. Wlewamy do niego kolejne 2 łyżki oleju, gdy ten się rozgrzeje wkładamy bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy kurkumę i szafran. Gdy całość się połączy dodajemy mleczko kokosowe i chwilę razem dusimy. Do sosu dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka. Dusimy razem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i pietruszkę.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie około 40 minut.
Nakładamy na talerz porcję ryżu, mięso z sosem i dekorujemy według uznania.

SMACZNEGO!

Kurczak curry w mleczku kokosowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Do sukcesu nie ma windy, trzeba iść schodami"

Twój tekst

Facebook

Wyświetlenia